Defne Ağacı

Defne Ağacı

Defne Ağacı Nedir

Bahçelerde daha çok süs vermesi amaçlı kullanılan defne ağacı ayrıca yemek ve çeşitli yöntemlerle de kullanılarak sağlık açısından da faydalı olabilmektedir. Akdeniz kıyılarında yetişebilen defne ağacı tüm mevsim boyunca yapraklarını dökmeden yeşil kalabilen muhteşem bir bitki çeşidimiz’tir. Ülkemizde Akdeniz kıyıları haricinde Marmara, Ege ve Karadeniz kıyılarında da yetişebilmektedir. Ama Defne Ağacı denince akla ilk gelen bölge Akdeniz bölgesidir ve Defne Ağacı Akdeniz bölgesini temsil etmektedir.

Aromatik özelliğe sahip olan defne yaprakları güzel görüntüsünün yanı sıra hoş da bir tadı bulunmaktadır. Bu nedenle yemeklerde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Birçok kullanım alanları bulunan defne yaprakları sağlık açısından da oldukça önemlidir. Kozmetik ürünlerde şampuan ve parfümlerde de güzel kokusundan yararlanmak adına kullanılmaktadır. Defne yeşillik özelliklerini hiçbir mevsimde kaybetmemesi ve sağlık adına yararları sayesinde mucizevi bitki olarak da adlandırılmaktadır. Yaz ve kış dönemlerinde hiçbir şekilde yapraklarını dökmemektedir.

Defne Ağacı Tarihçesi

Geçmiş mitolojik çağlara kadar uzanan defne, güzellik ve güzel kokunun sembolü olarak bilinir. Yüzyıllardır saç dökülmelerine karşı defne yağı, saç diplerine yedirerek kullanılır. Defne saç diplerindeki hücreleri aktive ederek saç tellerinin güçlenmesini, çevre şartları, kimyasal temizleyiciler ve çeşitli nedenlerden kaynaklanan kepeklenmenin azalmasını ve zamanla ortadan kalkmasını, ciltte oluşan ölü derilerin atılmasını hızlandırarak sivilce, kırışıklık, istenmeyen leke ve yağların azalmasını sağlar.

Dünyada en değerli yağların çıkarıldığı defne ağaçları yoğun olarak Hatay yöresinde yetişmektedir. Bu yörede çıkarılan, antiseptik özelliğine sahip defne yağları, Avrupa ve Amerika ülkelerine ihraç edilmekte, bu ülkelerdeki ünlü firmalarca, ilaç ve kozmetik ürünlerinde kullanılmakta ve bu ürünler dünyanın dört bir yanında en pahalı kozmetik ürünler arasında beğeni ile talep edilmektedir. Ayrıca Avrupa ve Amerika‘daki ünlü güzellik salonları defne yağı ve yaprağından yapılan kremleri kas gevşetici olarak kullanmaktadır.

defne agaci, defne bitkisi

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked. *