Zirkonyum Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey

0

Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?

Günümüzde estetik algının git gide artması ile birlikte talepler de paralel olarak artış göstermektedir. Bununla birlikte diş sağlığında özellikle arka bölgelerde materyallerin kullanımı oldukça kolay bir hale gelmiştir. Geçen yıllar içerisinde bunun için metal destekli porselenler kullanılmaktaydı. Ancak bu sistemde ışık geçirgenliğinin olmaması bazı durumlarda alerjik durumlara sebebiyet verebiliyordu. Ayrıca yarattığı gri tonlardaki renklenme ile farklı arayışlara girmeyi şart koşuyordu.

Diş unsuru bilindiği gibi ağız sağlığı ile birlikte günlük yaşamda oldukça önemlidir. Öyle ki ağız ve diş sağlığı dendiği zaman vücut temizliğinin ana maddesini oluşturur. Bunun en önemli sebeplerinden birisi de kişilerin dişle ilgili görünüm açısından estetik hassasiyetleridir. Diş, konuşurken, gülerken insanlarla iletişimde çok önemli bir unsurdur.

Peki zirkonyumun buradaki rolü nedir? Zirkonyum diş estetik algı ile doğrudan ilişkilidir. Beyaz renkli bir metal üzerine porselen kaplama ile uygulanan zirkonyum günümüzde oldukça büyük ilgi görmektedir. Estetik kaygıların öne çıktığı günümüzde zirkonyum diş hekimliği alanında oldukça popüler olmuştur. Bunun en büyük ve en önemli sebebi de zirkonyumun diş sayesinde dişlerin muazzam estetik ve beyaz bir görünüme sahip olmasıdır. Bununla beraber herhangi bir sebeple diş kaybına uğramış kişiler de rahatlıkla zirkonyum dişi tercih edebiliyorlar.

Zirkonyum Diş Nasıl Uygulanır?

Zirkonyum dediğimiz uygulama porselen bir metal üzerine kaplama yapılması işlemidir. Bu metale zirkonyum diyoruz. Zirkonyumun pek çok önemli özelliği vardır. Bunlardan birisi ve en önemlisi ışığı geçiren bir yapısı olmasıdır. Bu özellikle birlikte zirkonyum dişler doğal dişlerle rahat bir uyum gösterirler. Diş hekimliğinde zirkonyumdan farklı şekillerde de yararlanılmaktadır.

Diş tedavisinde köprü ve kaplama dendiğinde ilk olarak zirkonyum elementinden faydalanılmaktadır. Zirkonyum dişin diğer dişlerle muazzam uyumu insanları zirkonyum dişe yönlendirmektedir. Bununla birlikte zirkonyumun oldukça sağlam bir madde olması da dikkat çekmektedir. Öyle ki kaplanmış olduğu porselene oldukça sağlam bir dayanıklılık sağlar. Aynı şekilde bu madde diğer metallere göre dişlere daha estetik görünüm kazandırmasıyla da ön plana çıkar. Ayrıca zirkonyumun sağlık bakımından kişilere herhangi bir zararı olmaması da tercih sebebidir. Bu sebeple zirkonyum diş yapım ve kaplamada güvenli bir şekilde uygulanır. Zirkonyumun bu saydığımız özellikleri nedeniyle diş hekimliğinde en teknolojik ve kusursuz diş oluşumu gözüyle bakılmaktadır.

Zirkonyumun Yapısı

Zirkonyum elementi beyaz renklidir. Bu sebepten ötürü zirkonyumun üzerine kaplanan porselenle zirkonyum arasına opak denilen bir madde uygulanmaktadır. Bu şekilde zirkonyum ışıktan da aldığı etki ile doğal dişlere yakın bir görünüm sağlar. Zirkonyumun kişilerin vücudunda sağlık açısından herhangi bir yan etkisi ya da zararı yoktur. Bununla birlikte bu madde herhangi bir alerjik etkiye de neden olmamaktadır. Bu sebepten ötürüdür ki zirkonyum diş etiyle benzersiz bir uyum sağlar. Diş hekimliğinde farklı metaller de kullanılmaktadır. Ancak bu metaller zaman içerisinde rengi değişebilmektedir. Hatta git gide gri bir hale gelmektedir. Zirkonyum ise yapısı itibarı ile böyle bir duruma sebebiyet vermez. Bu elementin zaman içerisinde renginin değişmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Zirkonyum diş dayanıklı olması sebebi ile uzun yıllar kullanılabilme özelliğine sahiptir. Bu maddenin dayanıklı yapısı dişlerde oluşabilecek baskı veya gerilme gibi durumlara karşı olumsuz etki göstermemektedir. Zirkonyum dişte yemek yeme, çiğnemede bir zararı bulunmaz. Zirkonyum dişi arka tarafta bulunan azılar da dahil olmak üzere rahat bir şekilde günlük yaşamda kullanılabilir. Bu da zirkonyumun ne denli dayanıklı olduğunun adeta bir ispatıdır. Zirkonyum diş üretimi, kusursuz bir üretim aşamasından geçmektedir. CAD-CAM denilen bilgisayar destekli cihazlar vasıtası ile özenli ve dikkatli bir şekilde üretilirler. Bu da hata payını en aza indiren unsurdur.

Zaman içerisinde zirkonyumun bağlı olduğu diş etinde bir çekilme gözlemlenebilir. Ancak bu durumda dişin alt kısmında herhangi bir siyahlık görülmesi söz konusu değildir. Diş kesim esnasında zirkonyum basamağa yerleştirilmektedir. Bunun anlamı da dişin diş etinde herhangi bir baskıya sebebiyet vermemesidir. Bununla birlikte bu sayede yüz ya da çevresinde herhangi bir şişme veya morarma gibi olumsuz bir durum göstermemektedir. Zirkonyumun bu saydığımız tüm özellikleri halk tarafından tercih edilmesinin önemli sebepleri arasında gösterilebilir.

Zirkonyum Diş Kaplama Fiyatları Nedir?

Zirkonyum dediğimiz element hem arka hem ön dişlerde kullanabilecek yapısı ve çiğnemeye dayanıklı olması sebebiyle diş kaplamada sıklıkla tercih edilmektedir. Bu kaplama çeşidi kişinin günlük yaşantısını kolaylaştırdığı gibi dışarıya karşı görünüşünü de olumlu etkilediğinden her bakımdan pozitif etki sağlar. Elbette bu kadar tercih edilen ve popüler diş kaplamanın fiyatları da merak konusudur. Zirkonyum diş kaplama fiyatları diğer diş kaplama fiyatlarına oranla biraz daha yüksektir. Bunun nedeni dayanıklılığı ve uzun süre kullanılabilme kapasitesinde olmasıdır.

 

Zirkonyumun Avantajları Nelerdir?

– Zirkonyum porselen dediğimiz oluşum doğal diş minesini andıran yarı geçirgen özelliğindedir. Bunun içindir ki bazı ışıkları yansıtır, bazı ışıkları yansıtmazlar. Bu ışık özelliğinden dolayı özellikle ön bölgelerde yapılacak restorasyonlarda doğal diş görünümüne en yakın şekil elde edilir.

– Zirkonyum kuronlar ışığı geçirme özelliğinden ötürü dişlerde canlılık ve bir derinlik ortaya çıkartırlar. Bu şekilde doğal dişe en yakın estetik bir görünüm elde edilir. Fakat çok iyi yapılmış dahi olsa metal destekli porselenler metalin ve metal üzerine sürülen beyaz renkli örtücü malzemenin donuk yapısı itibarı ile yapay bir görünüm ortaya çıkarabilir.

– Diş eti çekilmesi gibi durumlarda metal destekli yapılandırmalarda diş ile birleşen kısımlarda gri bir görüntü ortaya çıkabilirken tamamen porselen kaplamada diş etleri çekilse dahi böyle bir görüntü ile karşılaşılmaz.

– Tedavide alt yapı itibarı ile metal kullanılmadığından diş eti ile restore edilen birleşim kısımlarında koyu renkli çizgiler oluşmayacaktır.

– Tedavi alt yapısında kullanılan metal alaşım nikel gibi bazı metallere karşı alerjinin ortaya çıkmasını engeller.

– Tedavide yapıştırma işlemi özel simanlarla yapılır. Bu sebeple üzerlerine geçirildikleri dişlere oldukça sıkı bir şekilde tutunurlar. Simanların kendi özelliklerinden ötürü renkler daha doğal görünür.

 

Meltem Diş Hastanesi’nde Zirkonyum Uygulamasının Yapılışı

Meltem Diş Hastanesi, CAD-CAM isimli bir bilgisayar uygulaması ile tedaviyi gerçekleştirmektedir. Tedavi öncesindeki yapılacak ölçüm çalışmalarında cinsiyet, yaş, fiziki özellikler ve diş karakter formu detaylı bir şekilde analiz edilerek tedavi süreci biçimlendiriliyor. Uygulamada uzman hekim ve hasta renk seçimini birlikte kararlaştırıyorlar. Özel Meltem Hastanesinde diş hekimi, tekniker ve hasta birlikte uygulama sürecine girerler. Estetik operasyonun tamamlanması diş hekim ve teknisyenin kontrolü ile başarılı bir şekilde sonlandırılır.

 

Zirkonyum Hangi Diş Hastalıklarında Uygulanabilir?

  • Dişlerde beyazlatma gibi teknikler uygulanmışsa ama sonuç alınamamışsa, ileri derecede renklenmeler ve kalıtsal yapı renklenmesi meydana gelmişse,
  • Dişleri önceden kesilmiş hastalarda,
  • Diastema kapama dediğimiz ayrık dişleri birleştirmede,
  • Metal destekli köprü-kuron kaplama denilen işlem yapılmış olan kişilerde,
  • Kırık diş düzeltmelerde
  • Yapısı ve rengi bozulma göstermiş eski diş dolgularını düzeltmede,
  • Ortodontik tedaviye alternatif olarak eğri, çarpık dişlerin düzeltilmesi işleminde
  • Ağızda dolgu yapılamayacak derecede kayıp varsa zirkonyum uygulaması yapılabilmektedir.

Kaynak : https://www.meltemdis.com/zirkonyum-dis

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here