Vücut Kitle İndeksi ve İdeal Kilo

0

Vücut kitle indeksi boya göre ağırlık saptama yöntemlerinden bir tanesidir. Kişilerin kiloların ne durumda olduğu ve obezite derecelerini belirlemede kullanılan bu yöntem pratik olmakla beraber doğru bilgiler vermektedir.

Vücut Kitle İndeksi Nedir?

Vücut kitle indeksi (VKİ), insan vücudundaki yağ miktarının boya göre oranını gösteren değerdir. Bu değerin normalin üstünde olması normalin üstünde yağlanmaya sahip olduğunu gösterir. Bu oranlar kişinin kilolu, şişman veya obezite sorunlu bir birey olduğunun da göstergesidir.

Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?

Vücut Kitle İndeksi hesaplaması, vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle yapılır.

 Boy (M) X Boy(M) = Boy Çarpımı

 Kilo (Kg) / Boy Çarpımı = Vücut Kitle İndeksiniz

Bu hesaplama aracı ile vücut kitle indeksinizi kolaylıkla hesaplayabilirsiniz.

Vücut Kitle İndeksine Göre Kilonuz Kaç Olmalı?

VKİ değeri, boyunuza göre ideal kilonuzun kaç olması gerektiğini gösterir. İdeal kilo kişinin yaşına ve boyuna göre olması gereken kilodur.

Yetişkinler için VKİ’nin 18.5 – 24.9 aralığında olması normal kabul edilir. VKİ değerinin 25’ten yüksek olması fazla kilo, 30’dan yüksek olması ise obezite sınırı olarak tanımlanır. Fazla kilo ve obezite, yaşam süresini ve kalitesini düşüren sağlık sorunlarına yol açar. Aynı şekilde VKİ’nin 18.5’ten az olması kilo azlığına işaret eder. Bu durum sağlığınız için risk oluşturur ve mutlaka bir doktora başvurmanız gerekir.

Bazı durumlarda VKİ vücuttaki yağ miktarını tam olarak yansıtmayabilir. Örneğin sporcularda kas kütlesi fazla olduğu için, VKİ’nin yüksek olması fazla kilo veya obezite göstergesi değildir.

Dünya Sağlık Örgütünün Belirlediği Değerler:

Dünya Sağlık Örgütü’nün obezite ve kalp hastalıklarıyla mücadele için belirlediği vücut kitle indeksi değerleri şöyledir:

17.0-18.5 arası hafif düzeyde zayıflık
18.5-24.9 arası normal
25-29.9 arası fazla kilolu
30 ve üzeri obez (aşırı kilolu)

Obezite nedir?

Vücutta aşırı ve anormal düzeyde yağ birikmesine denir. Kadınlarda %30, erkeklerde ise % 25 üzeri olan rakamlar obez kabul edilir. Yağ dokusu tüm sisteme etkileyecek şekilde hormonal ve kimyasal maddeler salgılar. Öncelikle yağ dokusunun vücudun neresinde toplandığını bilmek, obezitenin tanı ve tedavisi için oldukça önemlidir.

 Elma tip ve armut tip olmak üzere ikiye ayrılabilir. Elma tip obezitede yağ göbek çevresinde birikmektedir. Armut tip obezitede ise kalça ve basenlerde biriktiği gözlemlenir. Uzmanlara göre göbek çevresinde biriken yağ, kalça ve basenlere göre daha tehlikelidir ve kalp hastalıklarına yakalanma riski daha yüksektir.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here