Baharatların Faydaları

0

Şifalı Baharatlar ve Baharatların Faydaları

Baharatlar, çok eski dönemlerden beri, yemekler için bir tat verici olarak kullanıldığı gibi şifa amacıyla da kullanılmıştır. Günümüzde, kimya bilimcileri tarafından oluşturulan ilaçlar, faydalı ve şifalı bitkilerin yerini almış gibi görünse de, doğal yollar kullanarak sağlığı korumak ve uzun bir yaşama kavuşmak oldukça kolaydır. Bu açıdan baharatların faydaları, baharat çeşitleri doğrultusunda da farklılık göstermekle beraber oldukça çeşitlidir. Gerek yüksek bölgelerde, gerekse alçak yerlerde yetişen bitkilerin farklı özellikleri ve farklı yararları vardır.

1. Zencefilin Faydaları: Çay olarak tüketilebilen zencefil, baharat ya da tatlandırıcı olarak da kullanılabilir. Antioksidan özelliğine sahip olan ve hücrelerinin yenilenmesini sağlayan bu bitki, yiyeceklere lezzet kattığı gibi, sağlıksal açıdan da son derece yararlıdır. Uzun vadede kanser hastalığına dahi, iyileştirici etkide bulunduğu belirtilen zencefilin faydaları arasında, hafızayı güçlendirme gibi yararlar da bulunur.

2. Tarçının Faydaları: Kan şekerini düzenleyen en etkili bitkiler arasında yer alan tarçın, çoğunlukla tatlandırıcı fonksiyonu ile kullanılmaktadır. Buna karşın çayı demlenebilen ve lif açısından son derece zengin olan tarçın, toz halinde ya da çubuk halinde alınabilir.

3. Çörek Otunun Faydaları: Sindirimi hızlandırıcı özelliği ile bilinen çörek otunun yaraları arasında en bilineni astım hastalığına iyi gelmedir. Gaz söktürücü olarak da vücuda fayda sağlayan çörek otu, mide rahatsızlıklarının da giderilmesini sağlar.

4. Haşhaşın Faydaları: Antioksidan özelliğine sahip olan bu baharat, sindirimin hızlanmasını sağladığı gibi içeridiği karbonhidrat bakımından da vücuda enerji depolanmasını sağlar. Meme kanseri üzerinde iyiletirici etkisi olduğu bilenen bu baharat, çok sık kullanılmayan bir bitki türüdür.

5. İsotun Faydaları: Kırmızı bitkilerin birçoğunda olduğu gibi isotun faydaları arasında da bağışıklık sistemini güçlendirici etki ilk sırada gelir. Kan akışını hızlandıran, direnci arttıran ve cildi güzelleştiren isot, yemeklere kattığı lezzet ile de çok tüketilen bir baharat türüdür.

6. Hindistan Cevizinin Faydaları: Kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından çok zengin olan hindistan cevizi, meyve olarak tüketildiğinde olduğu gibi baharat ya da tatlandırıcı olarak kullanıldığında da sağlık bakımından büyük fayda sağlar. Bunun yanı sıra hindistan cevizi, idrar yolları ile ilgili sorunlara da iyi gelir.

baharatların faydaları, baharatlar ve faydaları, baharat çeşitleri ve faydaları, şifalı baharatlar ve faydaları, baharat çeşitleri, baharatın faydaları, baharat faydaları, baharatlar, şifalı baharatlar, faydalı baharatlar

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here