Aminoasitler Nedir

0

Aminoasitler Nedir

Aminoasitler proteinlerin birleşimi ile meydana gelen temel yapı taşlarıdır. Aminoasitlerin en büyük özellikleri hücreleri yapılandırması ve dokuları onarmasıdır. Dokularla ilgili sorunları bulunan kişilere uzmanlar ve doktorlar aminoasit içeren çeşitli besinler ve ilaçlar önermektedir. Aynı zamanda enzimlerinde oluşturulmasında büyük rol oynayan bu yapı taşları ruh sağlığının düzenlenmesinde de etkilidir. Vücudumuzun her gün düzenli olarak ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin içerisinde bulunmaktadır.

Aminoasitler kişilerin günlük yaşamları boyunca ihtiyaç duyduğu önemli bir kaynaktır. Bireyler bu temel asidin yanı sıra yağ asidi, su, bazı vitamin ve minerallere günlük yaşamlarında ihtiyaç duyarlar. Tüketilen bitkisel ve hayvansal besinler sindirim sistemimiz tarafından parçalanarak aminoasitlere çevrilir. Bağırsak boruları yardımı ile emilen aminoasitler vücudun çeşitli bölümlerine dağıtılmaktadır. Düzenli olarak tükettiğimiz yiyeceklerimizde bulunması gerek aminoasitler ise; valin, lösin, lizin, izolösin, fenilalanin, treonin, metiyonin, triptofan ve çocuklar için histidin ve arginindir. Bunların dışındaki aminoasit çeşitlerini vücut kendi bünyesinde üretebilir ancak bunlar kendi başına yeterli olmazlar. Genel olarak aminoasit ihtiyaçları yüksek oranlarda hayvansal gıdalarda bulunmaktadır. Bu nedenle aminoasit eksikliği bulunan kişiler daha çok hayvansal gıda tüketmeli bunların yanında bitkisel gıdalara da yer vermelidirler.

Aminoasitler Genel Etkileri ve Görevleri

  • Vücudumuzda gerçekleşen bütün metabolik işlemlerde aminoasitler etkin bir yol oynamaktadır.
  • Aminoasitler proteinlerin , proteinler kas, bağ dokusu, deri, saç tırnak, nörotransmitterler, tüm enzimler ve hormonların oluşumundan sorumludur.
  • Kişilerin bünyesinde bulunan aminoasitlerin ihtiyaç duyulan oranlarda bulunması vücudun bütün sistemlerinin düzgün çalışmasını sağlamaktadır.

Geniş ve bol çeşit beslenmeme, düşük proteinler içeren diyetler yapma, endüstriyel olarak üretilmiş besinleri daha fazla tüketme ve çeşitli vitamin ve mineral içermeyen sebeplerden kaynaklı alım yetersizlikleri sonucu aminoasitler oluşmaktadır. Sindirim sisteminin bozulması sonucu emilim yetersizlikleri, yaşlılıkla birlikte kullanılan ilaçların fazlalaşması, depresyon, sinir, stres gibi kronik rahatsızlıklar da eksiklik nedenleri arasına girebilmektedir.

aminoasitler nerede sentezlenir, Aminoasit nerede sentezlenir

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here