Altın Otu (Ölmez Çiçek)

0

Altın Otu Nedir

Altın otu bitkisi diğer bir adıyla ölmez çiçekler olarak da ifade edilmektedir. Altın otu yıl boyunca varlığını sürdüren daimi çiçekler değildirler. Çiçekleri kurutularak saklanabilmektedir. En büyük özellikleri ise altın otunun çiçekleri kurutulduğu zaman hiçbir şekilde biçimini ve rengini değiştirmemektedir. Canlı renklerden oluşan bitkilere verilen ölmez çiçek ismini altın otu da buradan almaktadır. Ölmez çiçekler genel olarak canlı renklerden oluşanlardır. Altın otu‘nun çiçekleri kağıt şekilde meydana gelmektedir ve “bracts” adı verilmektedir. Çiçekleri hava koşulları nedeni ile sert veya kuru olduğunda dahi bitkinin kökleri diri kalmaktadır. Yetişimi ile ünlü olan altın otu bitkisi genellikle kışa hazırlık olarak depolanmaktadır.

Altın otu bitkisi hakkında bilinmesi gereken en önemli maddelerin başında kurutulduğu, biçildiği ve toplandığı dönemler içerisinde şeklini ve rengini kaybetmeden bunu en güzel şekilde korumasıdır. Altın otu çok geç yada çok erken toplandığında, kuruduğunda rengini ve yapısını koruyamaz buna bağlı olarak da biçimsiz bir hal alır. Her çeşit altın otunun kendisine özgü toplanış zamanları bulunmaktadır. Bu nedenle çiftçilerin ve yetiştiricilerin altın otu çeşitlerini öğrenmeleri ve zamanına göre bakımını yaparak toplamalıdırlar.

Altın Otu Nasıl Kurutulmalı?

Altın otu bitkisinin çiçekleri toplandıktan sonra kurutulmak istendiğinde ilk olarak dallarından ayrılmış olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Kendilerine has kurutuluş şekilleri bulunan altın otu bitkisinin en uygun zamanları ve kurutulma şekilleri aşağıda belirtilen listede verilmektedir.

  • Celosia (horozibiği): Tüylü ve tepeli olan, her iki türü de kurutulabilir. Tüylü celosia’lar, çiçekleri hemen hemen bütünüyle açtığı zaman biçilir. Tepeli celosia’lar ise, ancak ibiğin altındaki tohumlar şekil almaya başladığı zaman biçilir.
  • Helichrysum (çiçeksapı): Küçüklüğü ya da dalıyla ilgisi olmadan, yalnızca çiçeği biçilir. Bracts’lerin önce orta kısmı açar ve bracts’ler açtığı zaman, dış tarafından sadece bir ya da iki sıra yolunur.
  • Limonyum (statik): Yıl boyu süren statik, tüm ölmez çiçekler arasında en çok kullanılanıdır. Tomurcuklar açmaya başladığı zaman, yolunur. Bağ halindeki dalları bir arada ve üst tarafı aşağı doğru durur.
  • Mavi ateş çiçeği: Floretleri tamamen açtığı zaman ve calyx parlak mavi olduğunda, sivri uçları yolunur. Bağ halindeki dalları bir arada ve üst tarafı aşağı doğru durur.
  • Scabosia: Çiçeklerin rengi solduktan sonra, bitkinin tohum zarfı kısmı, dekoratif durur.
  • Gomphrena (yuvarlak amaranth): Çiçeklerin baş taraflarındaki ucunun rengi oluştuğu zaman, dalları kesilir. Bağ halindeki dalları bir arada ve üst tarafı aşağı doğru durur.
  • Xeranthemum: Olgunlaşan çiçekleri ve tomurcukları kuruma aşamasında toplanır. Yalnızca tamamen açmış olan çiçekler yolunur. Bağ halindeki dalları bir arada ve üst tarafı aşağı doğru durur.
altin otu, ölmez çiçek, altin otunun faydalari, olmez otu, altin cicegi, altin otu faydalari, altın çiçek, yayla çiçeğinin faydaları, ölmez otu faydaları, altinotu

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here