Epidural Ağrısız Doğum Hakkında Herşey

0

Nomal doğum denince bütün bir toplum olarak negatif bir hipnoz içerisindeyiz. Ağrılı, sancılı, hatırlanması hoş olmayan doğum hikayeleri, bağıran kadınlar, muthiş ağrılar, yırtılmalar normal doğum hakkında bir kadının etrafından duyduğu izlenimlerin geneli olarak ortaya çıkıyor. Hal böyleyken tabiki anne adayları normal doğum için büyük bir korku hissi beslemeye başlıyor.

Oysa ki kadın doğum uzmanları tarafından belirtilmektedir ki bir doğum operasyonunda en büyük komplikasyon, bir korkunun yarattığı komplikasyon olmaktadır.

Doğum sağlıklı ve doğal bir süreçtir

Doğum bir hastalık değildir. Yaşanması güzel duygular içeren, bir anne adayı için doğal olan bir süreçtir. Ağrısız normal doğum mümkün mü sorusunun cevabına gelelim. Rahimde 3 tabaka kas vardır.

  • İtici uzun kaslar
  • Bebeğe kan sağlayan karışık kaslar
  • Rahim ağzındaki yuvarlak kaslar

Hamilelik boyunca yuvarlak kaslar aktif bir rol oynar ve bebeği içeride tutar. İtici kaslar ise pasif durumdadır. Bebek doğumu başlatan sinyali gönderdiği andan itibaren uzun kaslar devreye girer. Uzun kaslar bebeği itmeye, rahim ağzındaki kaslarda kendini bırakıp açılmaya ve silinmeye başlar. Bu kas sistemi uyum halinde çalışmaya başladığında, normal doğum süreci tehlikesiz ve az sancılı bir süreçle tamamlanır. (Ağrısız doğum teknikleri arasında yer alan epidural normal doğum hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.

Doğumda Aşırı Korku

Yukarıda anlatılan süreç esnasında anne adayı aşırı bir korkuyla tepki vermeye başlarsa önce adrenalin salglanır. Daha sonra beyin tehlike durumu alarmı verir ve bütün kasları germeye başlar. Bu durumda rahim ağzındaki kaslarda gerildiği için açılamaz. Bebek doğum sinyali verdiği için de artık uzun kaslar bebeği dışarı çıkarmak için itiş yapmaya başlamıştır. Beynin korku sonrası kasılmasına neden olan ön kaslara baskı yapılmaya başlar. Ağrı korkuyu, korku gerginliği, gerginlikte rahim ağzı kaslarının kasılmasına sebebiyet verir. Sonuç ise annenin fazla sancılı bir doğum sürecine girmesidir. Bu döngüde doğum uzar ve müdahaleler gerekli olmaya başlar. Ve belkide normal doğum kararıyla girilen operasyon sezeryan doğumla sonlanabilir.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here