Ada Çayı

0

Ada Çayı

Adaçayı özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişmektedir. Ülkemizde 100’den fazla türü bulunan ada çayı bitkisi, çok eski zamanlardan beri şifa verici bir bitki olarak kullanılmaktadır. Mısırlılar tarafından da çok sık kullanılan bu bitki, bereket ve doğurganlığın simgesi olarak betimlenmiştir. Daha çok yapraklarından faydalanılan ada çayı bitkisi, et yemekleri içine de katılmaktadır. Yemeğe hoş koku ve güzel tat vermesi de ada çayı özellikleri arasında yer alırken, sindirimi kolaylaştırıcı etkisi nedeniyle, yemeklerde de mideye olumlu katkı yapar. Ortalama olarak yarım metre yüksekliğe sahip olan ada çayının rengi, genellikle beyaz ve yaprakları kadife gibidir. Çiçekleri ise türlerine göre değişebildiği gibi genellikle mor renklidir. İlkbahar aylarının sonlarına doğru toplanan ada çayı, toplandıktan sonra kurutularak, saklanır. Yapraklarının kaynatılarak çay olarak tüketilmesi çok yaygın bir bitki olan ada çayı, siyah çaya oranla çok daha faydalıdır.

Ada Çayı Faydaları

  1. Mide bulantısını geçiren ada çayı, mideyi rahatlatarak, sindirimi kolaylaştırır. Besinlerin ayrıştırılma merkezi olan midenin rahat etmesi, kişinin zinde hissetmesi açısından da son derece önemlidir.
  2. Ada çayı faydaları arasında kanı temizlemesi ve iltihapları kurutması da yer alır. Kanda bulunan zehirli maddelerin yok edilmesini sağlayan adaçayı, vücut içi ya da vücut dışında oluşan iltihabın kurumasını sağlar.
  3. Astım ve kronik bronşit hastaları için şifalı bir bitki olan adaçayı, iyi bir antibiyotik oluşu sayesinde öksürüğe de iyi gelir.
  4. Antiseptik özelliğe sahip olan ada çayı bitkisi, yaraların iyileşmesini ve iltihabın kurumasını sağlar. Bunun yanı sıra, menopoz dönemine giren kadınlarda, rahatlama yaratarak, bu dönemin daha kolay atlatılmasına yardımcı olur.
  5. Vücuda direnç depolayan ve dinç hissetme, geç yorulma gibi önemli katkılar sağlayan ada çayı, uyku düzensizliği sorununa da iyi gelir.

Ada Çayı Nasıl Yapılır?

  • Ada çayı en fazla iki dakika süresince kaynatılmalı ve uzun süre bekletilmeden tüketilmelidir.
  • Adaçayının demlenme süresi, ortalama olarak on dakikadır. Bu süreden sonra, çayın mineralleri azalacağından, uzun süre bekletilmeden tüketilmesi gereklidir.
  • Hamilelik döneminde tüketilmemesi gereken ada çayı, günde en fazla üç porsiyon tüketilmelidir. Aşırı tüketimde, vücuda ciddi zarar verebilen ve uzun süreli yorgunluk yaratabilen bu bitkinin şifalı özellikleri olduğu gibi, aşırı tüketiminde olumsuz etkileri de olacaktır.
adacayi, ada cayi, adaçayı mide bulantısına iyi gelirmi, adaçayı mideye dokunurmu, adaçayı mideye iyi gelirmi, adaçayı reflüye iyi gelirmi, adaçayı gaza iyi gelirmi, ada cayi nasil yapilir

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here